γλυφαδα

Γλυφάδα Γενικές Πληροφορίες

Η Γλυφάδα, έδρα του ομώνυμου δήμου, είναι παραλιακό προάστιο, παρά την Άκρα Πούντα του Σαρωνικού, στα νότια του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας, έκτασης 25 τετρ. χλμ. Από την Αθήνα απέχει περίπου 14 χλμ. και από το Φάληρο περίπου 7,5 χλμ. Διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Αττικής και στη Νομαρχία Αθηνών.

Ο δήμος της Γλυφάδας κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν δήμος της Αιξωνής και ήταν γνωστός για την Αιξωνική Τρίγλη (είδος ιχθύος – το μπαρμπούνι). Η ονομασία «Γλυφάδα» είναι πρόσφατη και προέρχεται από τα πηγάδια της περιοχής που το νερό τους είναι υφάλμυρο, κοινώς γλυφό.

  • Σημειώνεται ότι με την εφαρμογή της νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας κατά το Πρόγραμμα Καλλικράτης ουδεμία μεταβολή επήλθε στο Δήμο, σύμφωνα με το άρθρο 1,§ 5.1.Β αυτού.

Γενικά

Περί το 1900 όλη η παραλιακή αυτή περιοχή ήταν πευκόφυτη και εντελώς ακατοίκητη. Μόνο ένα εξωκλήσι διακρινόταν μέσα στο δάσος προς τιμήν του Αγίου Κωνσταντίνου και ένα μικρό παρακείμενο πανδοχείο, καταφύγιο κυνηγών.
Με την αύξηση των κατοίκων της Αθήνας και των παραθεριστών του Φαλήρου, η περιοχή αυτή άρχισε ν΄ αναπτύσσεται με παραθεριστικά παραπήγματα και κατασκηνώσεις. Κατά τους θερινούς μήνες τακτικά επισκέπτονταν την περιοχή μέλη της βασιλικής οικογένειας και πολιτικοί σε ημερήσιες εκδρομές. Έτσι άρχισαν να ιδρύονται και οι πρώτες εγκαταστάσεις.
Ήδη το 1920 είχε σχηματιστεί μικρό προάστιο της Αθήνας με 173 μόνιμους κατοίκους. Από το πρώτο φρέαρ που ανοίχτηκε τότε για ανάγκες ύδρευσης βρέθηκε το νερό της περιοχής να είναι γλυφό, όπου και εξ αυτού ονομάστηκε η περιοχή Γλυφάδα, όπως συμβαίνει παρόμοια με άλλες ομώνυμες τοποθεσίες στον ελληνικό χώρο.

Την εποχή εκείνη του μεσοπολέμου η Γλυφάδα σαν οικισμός υπαγόταν στην κοινότητα Μπραχαμίου. Το 1926 αποσχίστηκε διοικητικά και ανακηρύχθηκε ιδία κοινότητα. Την ίδια τότε εποχή άρχισε να σχηματίζεται και ο οικισμός του Ελληνικού. Στην απογραφή του 1928 η Γλυφάδα αριθμούσε 1691 κατοίκους, ενώ ήδη είχαν ανεγερθεί ωραίες επαύλεις, ξενοδοχεία, λουτρά και κοσμικά κέντρα που εξυπηρετούσαν περισσότερο τους θερινούς παραθεριστές που έφθαναν τους 10.000. Τότε άρχισαν επιμέρους να διαμορφώνονται και οι πρώτοι συνοικισμοί με βορειότερα τα «δικηγορικά», ακολουθούσε νοτιότερα πευκοδάσος και αυτού τα λεγόμενα «ιατρικά» που εκτείνονταν ΒΑ., ενώ επί της παραλίας ήταν ο συνοικισμός των «Αιξωνέων». Ανατολικότερα του τελευταίου άρχιζε ο συνοικισμός των «παραθεριστών» και ανατολικότερα αυτού ο συνοικισμός «Σμύρνης» που έφθανε μέχρι τη σημερινή λεωφόρο Βουλιαγμένης. Νότια των τριών προηγουμένων διαμορφώθηκε ανάλογα ο χώρος, όπου προς μεν την παραλία προς τη χερσόνησο Ελαφόνησο δημιουργήθηκε μια ωραία πλαζ θερινών λουτρών και ανατολικά αυτής οι δύο συνεχόμενοι συνοικισμοί «Αγίου Νικολάου» και «Πυρνάρης».

Το 1943 η Κοινότητα Γλυφάδας, με σχετικό νόμο, συνδέθηκε με την κοινότητα Ελληνικού αποτελώντας το νέο δήμο Ευρυάλης, με έδρα τον οικισμό της Γλυφάδας. Μετά την απελευθέρωση το 1945 με νεότερο νόμο ανακηρύσσεται δήμος Γλυφάδας, όπως ισχύει σήμερα, εκ του τέως δήμου Ευρυάλης, με ταυτόχρονη ανασύσταση της κοινότητας του Ελληνικού.

Σήμερα ο δήμος Γλυφάδας είναι ένας από τους πλουσιότερους οικονομικά δήμους της Αττικής με πολλές δημόσιες διοικητικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα στη Γλυφάδα εδρεύουν Οικονομική Εφορία, Πολεοδομία, ΙΚΑ (με πολλές επιμέρους υπηρεσίες), ταμεία ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Επιθεώρηση Εργασίας, 2 ΕΛΤΑ, τμήματα ΟΑΕΔ και ΤΕΒΕ, Υποθηκοφυλακείο, Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, η Αστυνομική Διεύθυνση ΝΑ. Αττικής, 2 Αστυνομικά τμήματα, Τουριστική αστυνομία, Τμήμα αλλοδαπών, Τροχαία, Λιμενικό τμήμα (το 6ο του Κεντρικού Λιμεναρχείου του Πειραιά), 4 μαρίνες επί της διαμορφωμένης προς αυτά παραλίας. Επίσης υφίστανται 5 ΚΑΠΗ, 2 ΚΕΠ (Κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών), Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο, Αθλητικά κέντρα, Κολυμβητήριο, 10 αθλητικοί σύλλογοι εκτός των πολλών άλλων, Πεδίο Γκολφ, δημοτική Βιβλιοθήκη, δημοτικό Ωδείο, στάδιο και κινηματοθέατρο, καθώς και διάφορα πολιτιστικά ιδρύματα.

Η Λεωφόρος Ποσειδώνος στη Γλυφάδα

Σημειώνεται ότι τη δεκαετία 1960 ο δήμος υπέστη σημαντικές αλλαγές εξαιτίας της εγκατάστασης του διεθνούς αεροδρομίου στο Ελληνικό. Ο πληθυσμός της στη δεκαετία ’51 – ’61 αυξήθηκε κατά 50% και στην επόμενη κατά 90%.

Λόγω της Αμερικανικής Βάσης του Ελληνικού, η Γλυφάδα γνώρισε σημαντική ανάπτυξη σε εστιατόρια και μπαρ κατά τις δεκαετίες 1960-2000. Συνεχίζει μέχρι και σήμερα να είναι τόπος διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Η Γλυφάδα διασχίζεται σε όλο το μήκος της, από ΒΔ. προς ΝΑ., από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, με την σχεδόν παράλληλη προς αυτήν Λεωφόρο Ποσειδώνος (παραλιακή λεωφόρος) και τοπικά στην Ανω Γλυφάδα την οδό Δ. Γούναρη, με συνέπεια γεωγραφικά να χωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα: την «Άνω Γλυφάδα», ΒΑ., που περιλαμβάνει την Τερψιθέα Γλυφάδας, την Άνω Γλυφάδα, το Πυρνάρι, την Ευρυάλη, Αίγλη, την Αιξωνή, τα Δικηγορικά, και την «Κάτω Γλυφάδα» , ΝΔ,, (κέντρο) και Αγ. Νικόλαο και να γειτνιάζει με τους δήμους Ελληνικού, Αργυρούπολης και Βούλας.

Συνοικίες Γλυφάδας

Η Τερψιθέα αποτελεί το βορειότερο και πυκνότερα δομημένο τμήμα του δήμου. Περικλείεται από τα Μαυροβούνια (τμήμα του όρους Υμηττός), την Άνω Γλυφάδα και το Δήμο Αργυρούπολης.

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΧΕΛΩΝΩΝ
Το 1994, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας σε συνεργασία με το Δήμο Γλυφάδας και την έγκριση του Υπουργείου Γεωργίας ίδρυσε το πρώτο οργανωμένο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Μεσόγειο. Τραυματισμένες χελώνες από όλη την Ελλάδα…
ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ
O Σύλλογος «ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ» είναι ένας καινοτόμος περιβαλλοντικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού και μη κυβερνητικού χαρακτήρα, στην Ελλάδα ο οποίος ιδρύθηκε το 2009 από μία ομάδα νέων παιδιών έχοντας ως απώτερο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Η καινοτομία και η πρωτοτυπία του…
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ-ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΖΩΗΣ»
Ο εθελοντικός Σύλλογος Δασοπροστασίας-Πυρόσβεσης του Δήμου Γλυφάδας «Δικαίωμα Ζωής» ο οποίος αριθμεί 220 μέλη, δημιουργήθηκε το 2007 και λειτουργεί σε άμεση συνεργασία με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ
H Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ» δημιουργήθηκε το 2010. Είναι ένας ανεξάρτητος καταδυτικός φορέας και μια από τις κύριες δραστηριότητες των Υδροναυτών είναι η διοργάνωση υποβρύχιων εθελοντικών περιβαλλοντικών δράσεων σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια. Οι Υδροναύτες σπεύδουν να προσφέρουν
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s